05-10-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Neuropatia cukrzycowa to coraz powszechniejszy problem, z jakim spotykają się podolodzy w gabinecie kosmetycznym. Zaburza czynności fizjologiczne skóry, prowadząc do zmniejszonego wydzielania potu, a co za tym idzie - do przegrzania i spadku nawilżenia.
W takim przypadku stosowanie maści zawierających tłuszcze może jedynie pogorszyć sytuację, powodując zamknięcie porów i utrudniając wymianę cieplną. Prowadzi to do zaczerwienień i świądu.
Najnowsze badania wykazują, że rozwiązaniem problemu mogą być substancje wiążące cząsteczki wody w skórze, takie jak mocznik.
Kremy w piance Allpresan zawierają różne stężenia mocznika, w zależności od indywidualnych potrzeb, od 5% do aż 15%. Mocznik tworzy siateczkowatą powłokę na skórze, która ogranicza bezpośredni kontakt naskórka z wodą. Po jego użyciu nie dochodzi do zahamowania wymiany cieplnej, skóra swobodnie oddycha i zachowuje optymalny poziom nawilżenia. Allpresan czyni skórę wyraźnie gładszą, bardziej elastyczną i jędrną.
Kremy Allpresan można stosować nie tylko na stopy, ale i na całe ciało. Ponieważ nie zawierają środków konserwujących ani zapachowych, doskonale sprawdzają się w przypadku skór ekstremalnie alergicznych, z powodzeniem zastępując balsamy do ciała. Znakomicie się wchłaniają, dzięki czemu skóra oddycha, a składniki aktywne bez trudu wnikają w głębsze warstwy naskórka.
W skład serii wchodzą: krem w piance do pielęgnacji skóry suchej - 5% mocznika, krem w piance do pielęgnacji skóry bardzo suchej - 10% mocznika, krem w piance do pielęgnacji skóry suchej ze skłonnością do pękania - 15% mocznika, maść do skóry suchej ze skłonnością do pękania, krem w piance do pielęgnacji skóry suchej zapobiegający grzybicy, tynktura do paznokci, krem w piance o działaniu pielęgnacyjnym i przeciwpotowym, dezodorant do stóp, dezodorant do butów, koncentrat do kąpieli stóp oraz płyn zmiękczający naskórek do użytku w gabinecie - 18% mocznika.
www.askosmetics.pl
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »