04-07-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nie trzeba do niej nikogo przekonywać, nie tylko świetnie smakuje, ale i sądzi się, że ma dodatni wpływ na wygląd. Czekolada coraz powszechniej stanowi składnik produktów kosmetycznych.
Popularność czekolady jako słodkiej przekąski nie jest niczym dziwnym, ale warto zwrócić uwagę na inne jej właściwości, jak na przykład funkcja pomocnicza w oczyszczaniu skóry.
Wielu z nas sądzi, że czekolada ma jedynie niebagatelny wpływ na naszą wagę(znacznie ją podnosząc oczywiście), ale koncerny kosmetyczne doceniły jej pozytywny wpływ na wygląd. Świadczą o tym liczne linie produktów zawierających czekoladę, bądź jej główne składniki. Od dość dawna drogerie i perfumerie oferują szeroki asortyment tego rodzaju kosmetyków.
Podstawę czekolady stanowi masło kakaowe mające działanie pielęgnacyjne i nadające kosmetykom przyjemny aromat, zawiera bowiem cynk, magnez, wapń, antyoksydant. Wykorzystuje się więc czekoladę do produkcji peelingów, mydeł, balsamów, lotionów, etc. Mają one właściwości relaksacyjne, nawilżające, detoksykacyjne, wygładzające, jak również zapobiegają starzeniu się skóry.
Sposobów wykorzystania czekolady w kosmetyce jest coraz więcej, a produkty mające ją w swym składzie stały się prawdziwym hitem ostatnich kilku miesięcy.