Strona głównaKosmetykiOlej lniany poprawi kondycję skóry

Olej lniany poprawi kondycję skóry

Kremy, których skład oparty jest na oleju lnianym, nie tylko wspomagają równowagę wodno-tłuszczową skóry, ale również ograniczają podrażnienia. Dzieje się tak, gdyż olej ten zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (zwane witaminą F), a także witaminę E. Skład preparatów uzupełniony może być o pantenol, który wspomaga działanie witaminy F.
Olej lniany poprawi kondycję skóry [©  todja - Fotolia.com] Poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego, otrzymywany jest olej roślinny, który ma żółtawe zabarwienie i intensywny, cierpki zapach. Podstawą jego budowy są (nazywane witaminą F), gdyż w ponad 50% składa się z kwasu linolenowego (omega-3), w 15% z linolowego (omega-6), a w 15% z oleinowego (omega-9). Poza tym zawiera witaminę E (tokoferol), czyli przeciwutleniacz.

OIej ten stosowany jest szeroko w kosmetyce, gdyż przyspiesza regenerację nie tylko naskórka, ale i skóry właściwej. Zawarte w nim powyższe witaminy wpływają kojąco na skórę, która ma tendencję do zapaleń i chorób. Wykorzystuje się go do produkcji kremów, balsamów, olejków, maseczek czy mydeł.

Witamina F (NNKT)

Witaminą F nazywany jest zespół bardzo dobrze przyswajalnych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Ze względu na udział w produkcji fosfolipidów, pomagają one utrzymać równowagę wodno-tłuszczową skóry. Stosowanie preparatów zawierających tą witaminę, przyczynia się więc do właściwego natłuszczenia i nawilżenia skóry. Poza tym tworzy cienki film na powierzchni skóry, który chroni ją przed szkodliwym oddziaływaniem czynników zewnętrznych.

W przypadku niedoboru dojść może do utraty jędrności skóry i wczesnego pojawienia się zmarszczek, a także do nadmiernej keratynizacji. Naskórek bywa szorstki, podrażniony, zwiotczały i pozbawiony blasku. A spadek zawartości kwasu linolowego w mieszku włosowym, prawdopodobnie przyczynia się do tworzenia zaskórników i jest jedną z potencjalnych przyczyn trądziku pospolitego.

Witamina E (tokoferol)

Obecny w oleju lnianym przeciwutleniacz, jakim jest , zmniejsza procesy utleniania. Wspomaga usuwanie z organizmu wolnych rodników, które przyczyniają się m.in. do przyspieszania procesów starzenia skóry. Utrudnia przenikanie, przez warstwę rogową, substancji potencjalnie drażniących. Działa przeciwzapalnie, wspomaga gojenie ran, a także zapobiega powstawaniu podrażnień i oparzeń słonecznych. Poza tym poprawia ukrwienie skóry i zwiększa elastyczność tkanki łącznej.

Podobnie jak w przypadku witaminy F, efektem działania tokoferolu jest zmniejszenie TEWL (Transepidermal Water Loss), czyli transepidermalnej utraty wody. Chodzi o zapobieganie utraty wody, która już znajduje się w skórze, gdyż samo nawilżanie nie wystarczy. Dzięki temu naskórek jest bardziej nawilżony, elastyczny i miękki.

Pantenol (prowitamina B5)

Wspomaga odżywcze działanie witaminy F, gdyż powoduje przyspieszenie odbudowy naskórka. Dzięki stymulowaniu podziałów komórkowych, które zachodzą w warstwie podstawnej naskórka, działa regenerująco. Przyspiesza gojenie, łagodzi i regeneruje uszkodzoną, podrażnioną i zaczerwienioną skórę. Łatwo przenika przez naskórek w głąb skóry, do skóry właściwej.

Ziołolek

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

DWA + CZTERY =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • eGospodarka.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X