30-07-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Stosowanie preparatów z przeciwutleniaczem występującym w wielu warzywach i owocach zapobiegło uszkodzeniom skóry, które prowadzą do powstawania zmarszczek.
Naukowcy z Uniwersytetu Hallym w Korei Południowej zastosowali miejscowo kwas elagenowy, znacząco zapobiegając niszczeniu kolagenu i (głównych przyczyn powstawania ) zarówno w komórkach skóry ludzkiej, jak i w skórze myszy po stałej ekspozycji na promieniowanie UVB.
Kwas elagowy to przeciwutleniacz występujący w wielu owocach, warzywach i orzechach, zwłaszcza w malinach, , żurawinie i granatach. Już wcześniejsze badania sugerowały, że związek ten wykazuje działanie fotoochronne.
Odkryto, że na ludzkie komórki skóry kwas elagowy działa, chroniąc je przed uszkodzeniami spowodowanymi - blokuje produkcję enzymów niszczących i zmniejsza ekspresję cząsteczki biorącej udział w rozwoju stanów zapalnych, które także przyczyniają się do uszkodzeń skóry i przyspieszonego .
Eksperymenty pokazały, że dzięki miejscowemu stosowaniu preparatu z kwasem elagowym trzy razy w tygodniu przez osiem tygodni uszkodzenia skóry pod wpływem światła słonecznego były znacznie mniejsze. Tymczasem w tkankach skóry ludzkiej i w skórze gryzoni, w których nie przeprowadzano takich zabiegów, pojawiły się zmarszczki i zgrubienie skóry w wyniku ekspozycji na promieniowanie słoneczne.
Na podstawie: